Az enzimek a textília felületének kisimításával segítenek megelőzni a bolyhosodást. A mindennapos igénybevételt megelőzik, például a kopás és a mosás által okozott bolyhosodás megelőzésével.
Az enzimek biológiailag lebomló, összetett fehérjemolekulák. Erőteljes összetevők, katalizátorként működnek, így minden molekula képes akár többször is aktiválódni. Az enzimek segíthetnek megakadályozni a textíliák mindennapos elhasználódását. Koncentrációjuktól függetlenül az enzimeket fel kell tüntetni a csomagoláson az EU mosószer-rendeletének megfelelően.
Különböző enzimeket használunk, mint például a cellulázt, amely kisimítja a textíliát, valamint színápolást, fehérséget és bolyhosodást gátló hatást nyújt. A hidegben is aktiválódó enzimek emellett segítenek eltávolítani a foltokat már alacsony mosási hőmérsékleten, például 20 vagy 30 °C-on.